Inleiding
       Liever passief
       Slaan
       Schoppen
       Ontsnappen
       Uit je tasje
       Meer aanvallers
       Verkrachtingen
       Alert leren zijn
       Tot besluit

Liever passief

Veel vrouwen betwijfelen of ze in staat zijn om zichzelf adequaat te verdedigen. Ze twijfelen niet aan de technieken of zo, maar meer aan hun vermogen om die daadwerkelijk toe te passen, zelfs als ze met de dood bedreigd worden. De redenen verschillen per individu, maar een vaak gehoorde reden is dat ze zich er niet toe kunnen brengen om iemand anders ernstig te beschadigen.

Hoe sympathiek dit uitgangspunt ook is, ik wil graag benadrukken dat je verantwoordelijkheid vaak verder gaat dan alleen maar het prijs geven of juist beschermen van je eigen persoonlijke rechten. Je komt uit een gezin, of je hebt een gezin. Je bent aan dat gezin verplicht om jezelf niet door een aanvaller te laten molesteren of zelfs vermoorden - omdat je hem geen pijn wil doen.

Stel je eens een vrouw voor die thuis komt en tot haar schrik ontdekt dat haar kind wordt gemolesteerd. Die vrouw heeft de plicht om meer te doen dan zichzelf overgeven of weg te rennen om hulp te halen. Er zijn voldoende wapens beschikbaar om haarzelf en haar kind te kunnen verdedigen, en ik vind dat ze dat dan ook moet doen.

In sommige omstandigheden is het echter beter om je passief te verdedigen. Denk hierbij aan een uit de hand lopend afspraakje, een dronken vriend, of een patiŽnt die in de war is. Voor dergelijk passief verzet kun je het plan met de vijf O's gebruiken.

Opmerking 1: als hij een mes of pistool heeft is het ook verstandiger om NIET voor actieve zelfverdediging te kiezen, behalve als je er zeker van bent dat hij je toch zal vermoorden en dan heb je niets te verliezen.

Opmerking 2: als je aanvaller je (tijdens je passieve verzet) in je gezicht probeert te slaan, kun je jezelf heel goed verdedigen door je handen bovenop je hoofd te leggen en met je ellebogen je gezicht te "sluiten". Alle slagen naar je gezicht komen op je armen terecht.
Hij kan je handen niet omhoog trekken, want dan moet hij je optillen, en als hij je armen naar beneden trekt, kun je je hoofd gewoon mee naar beneden buigen. Het enige wat hij kan doen is je handen van je hoofd afrukken. Hij kan dan niet gelijk slaan, zodat je voldoende tijd hebt om deze verdedigende positie weer aan te nemen (tot je het besluit neemt om je actief te gaan verdedigen, want in dezelfde tijd die je nodig hebt om je handen bovenop je hoofd te leggen, kun je hem ook met je voet of je knie in zijn kruis schoppen of stoten. Maar dat wordt in de volgende hoofdstukken behandeld).

Het plan met de 5 O's

1. "Overhalen". Dit betekent dat je alle mogelijke redeneringen gebruikt om te proberen de aanvaller te stoppen. Je kunt proberen om met hem in discussie te gaan, om logische argumenten te gebruiken, om te appelleren aan zijn gevoel voor fatsoen, om hem te begrijpen of om hem te helpen zichzelf te begrijpen.
2. "Om genade smeken". Hier werk je meer in op zijn gevoel dan op zijn logica. Leg in duidelijke bewoordingen uit dat dit iets afschuwelijks is, en dat het niet alleen jouw leven zal verwoesten maar ook zijn leven - huil, jammer en smeek (letterlijk!) om genade.
3. "Onze Lieve Heer aanroepen". Roep God aan om hulp, bid luidkeels voor de ziel van je aanvaller en voor zijn vergiffenis. Roep het herstel van de christelijke waarden van je aanvaller af (ook al heeft hij die waarschijnlijk nooit gehad) en verzoek om Goddelijk ingrijpen in de vorm van een wonder.
4. "Overgeven". Als de drie andere O's niet werken, gebruik dan je laatste restje kracht om je vinger achterin je keel te steken om over te geven. Zorg dat je er alles uitkotst en dat er zoveel mogelijk op zowel hem als jezelf terecht komt. Dit maakt je meestal onaantrekkelijk of in ieder geval minder begerenswaardig, maar heeft het nadeel dat het hem kwaad kan maken omdat je zijn plezier verpest hebt.
5. "Ontzettend hard slaan of schoppen". En daarmee eindigt je passieve verzet en begint de actieve vorm van zelfverdediging.

Je moet altijd de situatie inschatten voor je jezelf gaat verdedigen en kiest welke vorm je gaat toepassen. Als je de persoon kent en denkt dat je jezelf "er uit" kunt praten: ga alsjeblieft je gang. Doe dat. En breek ook niet onmiddellijk de neus van degene die je in de parkeergarage op je schouder tikt om de weg te vragen.

Terug naar boven